Эрүүл мэндийн зөвлөгөө
Шенлейн – Генох-ын өвчин гэдэг нь:
Халдвар харшлын шалтгаантай судасны хананы үрэвсэл юм. Уг өвчний үед хоолны дэглэм баримтлах шаардлагатай.
Үүнд: Харшил үүсгэгч хоол хүнснээс татгалзах жимс шоколад, исгэлэн жимсүүд, какао, өндөг /Өдөрт 5-6 удаа бага багаар хооллох ба хэт хүйтэн ба хэт халуун хоолноос татгалзах. Давс өдөрт 8гр хүртэл хэрэглэх.
Хориглох хоол хүнс:
- Мах, махан бүтээгдэхүүн
- Бүх төрлийн хиам, зайдас
- Өндөг
- Консервьлсон бүтээгдэхүүн
- Сүү, сүүн бүтээгдэхүүн
- Савласан сүү тараг
- Жимстэй тараг
- Өрөм
- Айраг
- Хүнсний ногоо
- Сонгино
- Сармис
- Халуун ногоо
- Чинжүү
- Даршилсан ногоо
- Хориглох шингэн зүйлс
- Бүх төрлийн хийжүүлсэн, өнгөтэй , чихэрлэг ундаанууд
- Бүх төрлийн жүүс
- Кофе
- Чихэрлэг бүтээгдэхүүн
- Шоколад
- Компот
- Жимсний чанамал
- Крем
- Жимс жимсгэнэ
- Банана
- Тоор
- Мандарин
- Усан үзэм
- Киви
Зөвшөөрөгдөх хоол хүнс
- Гурилан бүтээгдэхүүн
- Талх
- Цайны боов
- Цайны печень /янзага, сааль/
- Хатуу чихэр
- Махан хоол
- Үхрийн махаар хийсэн чанаж , жигнэж, зөвхөн давсаар амталсан хоол / 8гр хүртэл/
- Будаатай хоол / будааг маш сайн угаасан байх/
- Уух шингэн зүйлс
- Буцалсан ус
- Чихэргүй байхуу цай
- Шингэн хярам
- Сүүтэй цай
- Цэвэр ус
- Хар цай
- Бусад
- Бүх төрлийн каш
- Сүүтэй будаа
Нэмэлт зөвлөгөө:
- Хэвтрийн дэглэм сахих
- Хурц үнэртэй зүйлээс хол байх
- Хөвөн даавуу материалаар хийсэн хувцас өмсүүлэх
- Маажуулахгүй байх
- Хувийн ариун цэвэр сайн сахих
Хүүхдийн тасгийн сувилагч: Б. Эрдэнэчимэг. 2020.01.25