Хүн махыг араа, шүдээр зажилдаг. Гэтэл 6 сартайгаас 2 хүртэлх настай хүүхдийн араа, шүд ургаагүй байдаг тул зажлах чадваргүй. Иймээс нялх хүүхдэд өгөх бантан, махны нухаш, котлет зэрэг хоолны махыг дараах 4 аргаар урьдчилан бэлтгэнэ. Үүнд:
- Гал тогооны комбайн (cook robot, blender, mixer) ашиглан, хүүхдийн хоолны махыг жижиглэн хэрчинэ. Махыг нухаш болгохын тулд 5х6 см орчим хэрчсэн өөхгүй, хальсгүй махыг комбайнд 1-5 минутын турш эргүүлэхэд ихэнх тохиолдолд жигд нухаш болдог. Мөн гэр бүлийн бэлэн хоолыг гал тогооны комбайнд хийгээд 5-10 минут орчим эргүүлэхэд бүх орц нь жигд нэг төрлийн зутан болно. Ийнхүү бэлтгэсэн гэр бүлийн хоолыг хүүхдэд өгч болно.
- Махны машинаар өөхгүй, хальсгүй махыг 3 удаа машиндаж, нэмэгдэл хоол бэлдэхэд ашиглана.
- Хөлдүү махыг үрүүрээр үрж, эсвэл төмрийн хөрөөгөөр хөрөөдөж, махны үртэсийг хоол бэлдэхэд хэрэглэнэ.
- Жижиг хэрчиж болгосон махыг торон шүүрэн дээр тавьж, нухаад, шүүлтүүрээс гарсан махны үртэсийг хоолонд хэрэглэнэ.
Ховд БОЭТ –ийн эх баригч Б.Тунгалаг