Тархины цус харвалт нь тархины цусны урсгалыг зөрчих бөгөөд энэ нь мэдрэлийн эсүүд үхэх эсвэл тэдгээрийн гэмтэлд хүргэдэг. Артерийн урагдал, бөглөрөл нь түүний тромбо эсвэл товруу үүсэхээс болж үүсдэг.
Хүн үргэлж цус харвалтаас зайлсхийх боломжгүй байдаг, учир нь хэн ч өөрчилж чадахгүй хүчин зүйлүүд байдаг: удамшил, хөгшрөлт. Гэсэн хэдий ч зөв хооллолт, алхах, хангалттай унтах нь энэ өвчинд хамгийн өртөмтгий хүмүүст цус харвах эрсдлийг бууруулахад тусалдаг.
Цус харвалтын хэд хэдэн шалтгаан байдаг бөгөөд гол нь:
цусны даралт ихсэх, энэ шалтгааны улмаас уналтын 40 орчим хувь нь тохиолддог гэж үздэг;
тамхи татах, тамхи татдаг хүмүүс цус харвах магадлал 50% илүү байдаг;
таргалалт, хэт их жин нь тархи бүрэн ажиллахад хангалттай цус авдаггүй шалтгаан бөгөөд энэ тохиолдолд зөв хооллолт, хоолны дэглэм шаардлагатай;
зүрх судасны тогтолцооны өвчин;
тодорхой хүнсний нэмэлт тэжээл, амфетамин болон бусад өдөөгч бодис хэрэглэх.
Хэрэв эхний цус харвалтын шалтгаан нь таргалалт байсан бол хоёр дахь харвалтаас зайлсхийхийн тулд жингээ хасах хэрэгтэй. Түүнээс гадна бие махбодид үзүүлэх хор хөнөөлийг багасгахын тулд үүнийг зөв, үе шаттайгаар хийх ёстой. Хоолны дэглэмээ эргэн харж, хэрэглэсэн өөхний хэмжээг 30% бууруул. Өөх тосны агууламж 3% -иас ихгүй бүтээгдэхүүн худалдаж авахыг хичээ. Өдрийн турш өөх тостой хоол хүнс 40-60 г (ойролцоогоор хоёр халбага) -аас хэтрэхгүй байх ёстой.
Цэсийг бүрдүүлэхдээ рапс, шар буурцаг, чидун, наранцэцгийн тосоор хоол хийх хэрэгтэй гэдгийг анхаарч үзэх хэрэгтэй. Өдрийн турш туранхай махны хэмжээ 120 гр-аас ихгүй байх ёстой. Загас, маханд уурагаас гадна хүн бүрийн мэддэг маш олон далд өөх тос агуулагддаг гэдгийг санах нь зүйтэй.
Долоо хоногийн турш далайн хоолыг дор хаяж хоёр удаа цэсэнд оруулах ёстой бөгөөд өндөгний тоог 3 ширхэгээс ихгүй хэмжээгээр хязгаарлах шаардлагатай. Сүү, сүүн бүтээгдэхүүнтэй бол бас хичээж болохгүй.
Гурилын оронд бүхэл үр тариа, эрдэнэ шиш эсвэл овъёос хивэгээр хийсэн хар талхыг илүүд үздэг.
Усыг цэвэршүүлж, өдөрт дор хаяж хоёр литр ус уух хэрэгтэй, гэхдээ кофеноос бүрэн татгалзах нь дээр - энэ нь цус харвалтын дараа хамгийн сайн ундаа биш юм.
Цэс зохиохдоо хүнсний ногоог сонгохдоо ашигтай эслэг, фолийн хүчлээр баялаг хүнсний ногоог илүүд үзэх нь дээр. Цусан дахь сахарын хэмжээ хэвийн хэмжээнд байвал өдөр бүр нэг банана идэж болно. Энэ нь маш их кали агуулдаг.
Тархины цус харвалтын дараа биеийг сэргээх хамгийн ашигтай жимс бол нэрс юм. Энэ нь бие махбодийг хадгалах, сайжруулахад тусалдаг антиоксидантаар баялаг юм.
Төмс, махыг зөвхөн шатаасан эсвэл чанаж идэх хэрэгтэй. Тэдний өдөр тутмын хэрэглээнээс татгалзах нь дээр. Мах, төмсийг буурцагт ургамал эсвэл шар буурцагны бүтээгдэхүүнээр солих нь дээр. Төмс, мах нь долоо хоногт 2-3-аас илүүгүй удаа цэсэнд байх ёстой.
Буурцагт ургамал нь фолийн хүчил ихтэй тул тархийг хамгаалахад чухал үүрэгтэй.
А, С, Е витаминууд нь хоол тэжээлд чухал ач холбогдолтой байх болно. Эдгээр нь халдлагын үр дагаврыг арилгахад тусалдаг бөгөөд нөхөн сэргээх хугацаанд бие махбодийг дэмждэг. Довтолгооны дараа бие нь аль болох хурдан сэргэхийн тулд сэргээхэд маш чухал элементүүд (фитонутриентууд) агуулсан хивэг, бор будаа, овъёос, улаан буудай зэргийг цэсэнд оруулах шаардлагатай.
Ямар ч нарийн боов, талх, боов, бялуу, маргарин, чихэрлэг, цөцгийн тосыг бүрэн хасах шаардлагатай. Эдгээр бүтээгдэхүүн нь их хэмжээний өөх тос агуулдаг бөгөөд энэ нь холестериныг ихэсгэдэг.
Хэрэв давсыг бүрэн орхих боломжгүй бол хэрэглэсэн давсны хэмжээг хязгаарлах хэрэгтэй.
Ямар ч хэлбэрээр согтууруулах ундаа хэрэглэхээс зайлсхий. Цорын ганц үл хамаарах зүйл бол байгалийн улаан дарс, тухайлбал байгалийн юм. Шинжээчдийн үзэж байгаагаар улаан дарс нь цус харвалтын дараа биеийг сэргээхэд сайн нөлөө үзүүлдэг. Энэ ундааны хэмжээг хэр их хэмжээгээр хэрэглэж болохыг эмчээсээ тодруулах хэрэгтэй.
Тархины цус харвалтын дараа зөв хооллолт нь өөх тос агуулсан хоолыг хасах явдал юм. Тиймээс хоолны дэглэмд зөвхөн өөх тос багатай хоол хүнс оруулахаас гадна хоол хүнсээ зөв бэлтгэх нь зүйтэй.
Тамхи татах, шарсан хоол идэхээс зайлсхий. Хэрэв махыг уураар эсвэл зууханд хийж байвал илүү амттай байх болно, хоол хийх явцад ямар ч тос нэмж болохгүй. Бүтээгдэхүүнийг жигнэх эсвэл хоол хийх явцад гадаргуу дээр үүссэн өөхний давхаргыг арилгах хэрэгтэй.
Санал болгож буй хоол хүнсээр хийсэн байсан ч өдөр бүр ижил хоол идэж болохгүй. Энэ нь хурдан уйдаж, эцэст нь жигшүүртэй болж, үүнээс гадна тэдний ашиг тус аажмаар буурах болно. Эрүүл, амттай ижил бүтээгдэхүүнээс олон төрлийн хоол хийх боломжийг олгодог олон жор байдаг.
Зөөлөн халуун ногоо хэрэглээрэй, бүх төрөл зүйлээс та шаардлагатай хоолны дэглэмийг баримталж хэрэглэж болох амтлагчийг сонгож болно. Тэд хамгийн танил болсон аяга тавагны амтыг төрөлжүүлэхэд туслах болно.
Зарим хүмүүс цус харвалтын дараа зажлах, залгихад хүндрэлтэй байдаг. Тиймээс ийм төрлийн хүмүүст бүх хоолыг нухаш болгон нунтаглах шаардлагатай байдаг. Ийм хоол нь хүлээн зөвшөөрөгдсөн амттай байхын тулд давс агуулаагүй ногооны сүмс нэмэхийг зөвшөөрдөг. Бараг бүх хоолыг зажлах асуудалтай хүмүүст тохирсон байхаар бэлтгэж болно.
Бүтээгдэхүүнийг хутгагчаар бутлана. Тэднээс хүнсний ногоо, жимсний смүүти, махан нухаш бэлтгэдэг. Энэ тохиолдолд холилдсон бүх бүтээгдэхүүн нь дунд зэргийн температуртай байх ёстой. Лаазалсан хүүхдийн нухаш нь насанд хүрэгчдэд зориулсан халуун ногоотой өөр хоол болгон ашиглаж болно.
Хоолонд амт оруулахын тулд нилээд жижиглэсэн килантро эсвэл яншуй нэмж үзээрэй.
Хүн орхоодойг хоолондоо нэмэх боломжтой эсэхийг эмчтэйгээ ярилц. Энэ нь биеийн өвчин, стрессийг эсэргүүцэх чадварыг идэвхжүүлж, цусны эргэлтийг сайжруулж, ой санамжийг сэргээж, цусны судсыг өргөжүүлдэг.
Зохисгүй хооллолт, хориотой хоол хүнс хэрэглэснээр шингэн алдалт, янз бүрийн халдвар болон бусад өвчин үүсч болно.
Тархины цус харвалтын дараа зөв хооллолтыг зөвхөн эмч, туршлагатай хоол тэжээлийн мэргэжилтэнтэй зөвлөлдсөний дараа сонгох шаардлагатай. Зөв зохистой хооллолт нь бүх биеийг хурдан сэргээх, сэргээх гол түлхүүр бөгөөд цус харвах эрсдэлийг бууруулдаг.
Н.Баттогтох, Н.Батгомбо (Ховд аймаг дахь БОЭТ-ийн мэдрэлийн тасгийн сувилагч)